Ewa(s) pärla i Tiveden

Vi blev 15 åksugna på Eva L:s torsdagskörning till  södra Närke. Vi ringlade  som en orm efter Eva  genom Snavlunda, Vretstorp, Askersund vidare på Laxåvägen där vi tog av mot Tived. Passerade trollskog och djupblå sjöar följde skylten ”Tivedens Nationalpark”, och efter ett par mil dök den gula skylten ”Vitsand” upp, där vi tog av till höger och följde en fin grusväg ett par kilometer som slutade vid sjön Trehörningen. Vilken pärla!! Det kändes bra att värma frusna fingrar runt kaffekoppen. Ingen var badsugen (inte ens Berry) trots den fina sandstranden. Efter många skratt brummade vi hemåt. Tack Eva för att du tog med oss till ”platser du inte trodde fanns”!!  

Gotland i juni

Vi var 15 Tjejkers som drog till Gotland med Ullis som roadmaster. Hälften var så överladdade att de drog redan på onsdagsförmiddag mot Nynäshamn, andra hälften samlades vid mässan i Örebro torsdagsmorgon för avfärd. Vi sammanstrålade vid färjeläget och där blev det skratt o kramar.  Vi var inte de enda mc-åkarna som valt Gotland som resmål, drygt ett hundratal till njöt av ön. Väl på färjan infinner sig den stora ”surra-fast-mc-stressen” dvs parkera i rutan, lägg i växeln, leta spännband, var sätter man dem, vilka spärrar släpper man, hur drar man???  

Framkomna till Visby så hade Ullis redan den första turen inlagd . Vi åkte till  Furillen där det gamla kalkbruket  ligger, idag känt som lyxrestaurant med hotell. En av cyklarna behövde akutvård så tre av oss åkte till Löfkvist mc-firma. Ewa bytte sina tuffa solglasögon till sedesamma lärarglasögon, lade huvudet på sned och undrade om de kunde hjälpa en kvinna i nöd. Trots sen torsdagseftermiddag kunde de inte motstå denna vädjan. Superbra service!! Ett par timmar senare var vi på rull mot Fårösund och övriga gänget.

Fredagmorgon var tidig start för långresan ned till södra Gotland. Ullis tog oss med på underbara små gotlandsvägar. Mot Hoburgen passerade vi pärlorna Katthammarsvik och Ljugarn. Väl framme vid Hoburgen gällde det att hitta ”Gubben”!! Oenighet rådde, men den gulmålade näsan fällde avgörandet. Vi åkte sedan kustvägen norrut. På grund av en ko-incident tidigare på dagen passerade vi väldigt försiktigt förbi alle lammeunger !!

I Burgsvik hade Ullis bokat in oss på Grå Gåsen. Känt från TV-programmet ”Så mycket bättre”. Maten som Maria lagat var fantastiskt god och ägarna till stället (Håkan o Maria) var jättetrevliga och tillmötesgående. Vi fick en guidad tur genom byggnaderna kryddad med lite skvaller från tv-inspelningarna. Några Tjejkers testade även scenen. Nya inspelningar skulle starta redan efter helgen.  Lite mer kändisskvaller fick vi av Ullis när vi stannade vi vid en kyrkoruin där Anders Bagge gifte sig. Ruinen låg jättefint i en sommarhage med orkidéer.

Dagsturen fortsatte längs underbara vägar med härliga stopp och fortfarande lyste solen över oss. Vi var rejält trötta men glada och nöjda efter en fantastisk mc-dag. Lite lätt regn de sista fem milen. Kvällen avslutade vi på ”våran” restaurang där vi  inmundigade gotländska favoriter.

Lördagmorgon avfärd mot Fårö. Vädret var inte det ultimata mc-vädret men för Tjejkerstjejer är inget omöjligt.  Vi hade ju kommit till Gotland för att åka mc!! Det var häftigt att se kustens höga vågor och känna blåsten ta tag i oss när vi for förbi raukarna. Vi stannade hos Thomas o Kuten, där börjar vi bli välkända. Vi åt de berömda och jättegoa gallettes med namn som James Dean, Marlon Brando och Marilyn Monroe.  Vi hann också med ett shop- och fikastopp hos Ebbes, där några inhandlade värmedynor till frusna rumpor.  Hemkomna tände Ullis bastun där vi kunde värma upp mer än rumpan. Det blev inget hopp i Östersjön, så vi stod på bryggan och lät regnet kyla av oss!!  Vi fortsatte kvällen med att äta massor av god plockmat som några händiga Tjejkerstjejer fixat. Ullis visade på bilder på Gotland när det var solsken, det var fint då också!!  Kvällen fortsatte med många skratt och en tipstävling i vem vet mest om Gotland. De som visste att hästbagg inte var en insekt vann!! Somnade gott efter en härlig dag och kväll!

Söndagmorgon var det packning och avfärd mot Visby.  Nya härliga vägar innan vi besökte det mysiga och annorlunda caféet ”Leva Kungslador” som ligger i utkanten av Visby. Jättegoda stenungsbakade ekologiska surdegsbrödsmackor och smaskiga bullar.  Sedan åkte vi ned till hamnen och parkerade hojarna. Några av oss följde med GotlandsMaggan för guidad tur genom gränderna andra shoppade och åt gott. Snart var det dags att krama hejdå till Maggan och lämna Gotland för den här gången.  Vi fick en lugn båtfärd till Nynäshamn. Några tog på regnkläderna i förebyggande syfte och det visa sig vara riktigt klokt. Regnet kom och det var bara för alla att gasa hemåt på olika vägar till Närke. Alla kom hem lite kalla och blöta men lyckliga.

Tack Ullis för en fantastisk Gotlandresa!!